Van Passie tot Professie
Van passie tot professie – vier woorden waarachter het verhaal schuilt van vrouwelijke vliegers en hun positie in de Nederlandse luchtvaart vanaf het begin van deze eeuw tot vandaag de dag. Een tijdsbeeld. Geschreven aan de hand van de eigen ervaringen en herinneringen van vrouwelijke vliegers in bijna negen decennia Nederlandse luchtvaart. Vrouwelijke vliegers zijn in Nederland, evenals in andere landen overigens, tot voor kort zeer uitzonderlijk geweest en nog steeds vormen ze een kleine minderheid. Gertrud Blauwhof ging op zoek naar de spaarzame vrouwelijke vliegeniers in de negentig jaar Nederlandse luchtvaart.

Vrouwelijke vliegers in de geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart

“Van passie tot professie – vier woorden waarachter het verhaal schuilt van vrouwelijke vliegers en hun positie in de Nederlandse luchtvaart vanaf het begin van deze eeuw tot vandaag de dag. Een tijdsbeeld. Geschreven aan de hand van de eigen ervaringen en herinneringen van vrouwelijke vliegers in bijna negen decennia Nederlandse luchtvaart.

Vrouwelijke vliegers zijn in Nederland, evenals in andere landen overigens, tot voor kort zeer uitzonderlijk geweest en nog steeds vormen ze een kleine minderheid.

Gertrud Blauwhof ging op zoek naar de spaarzame vrouwelijke vliegeniers in de negentig jaar Nederlandse luchtvaart. Uit oude brochures en krantenberichten, uit familiearchieven en berichten van nabestaanden reconstrueert zij de carrières en emoties van voorbije generaties. En in gesprekken met de naoorlogse pioniers en de huidige generaties vrouwelijke vliegers ging zij de ervaringen na vanaf de jaren vijftig tot halverwege de jaren negentig.”

“In dit boek wordt het moeizame emancipatieproces aan de hand van ruim 35 interviews beschreven. Met name de dames die in de jaren ’70 en ’80 de opleiding tot vlieger volgden, komen uitgebreid aan het woord. Goed gedocumenteerd, gemakkelijk leesbaar boek met veel informatie.”

Uitgeverij SUN in samenwerking met de KLM en het Belle van Zuylen Instituut van de Universiteit van Amsterdam. 1998, 229 p., ISBN 90 6168 626 1

Het digitale bestand van Van passie tot professie. Vrouwelijke vliegers in de Nederlandse luchtvaart is binnenkort beschikbaar.